Åk 5

17 maj
Idag har vi haft matematik utomhus i det fina vårvädret. Vi konstruerade uppgifter till varandra som vi sedan fick gå runt och lösa. Uppgifterna handlade om vinklar på olika sätt.












Från och med nu kommer bloggen att utformas på ett annat sätt på grund av den nya GDPR-lagen.

Elevernas Roger och KoPia är just nu på utställning i bibllioteket.



12 april undersökning i biologi

Idag har vi gjort undersökningar med bindor. Vi testade uppsugningsförmågan, hur mycket vätska bindan klarade utan att läcka, hur bra klistret var på bindan och  jämförde pris mm
Innan själva undersökningen hade alla noggrant fått skriva ner sina tillvägagångssätt.



Vi tog tid för att undersöka hur fort vattnet absorberade.








Dokumentationen är en viktig del i undersökningen. Alla har utvecklats när det gäller att skriva ner och analysera sina resultat.

Med resultatet som utgångspunkt kunde vi också diskutera hur reklam på tv påverkas oss. Vi kunde också konstatera att det inte alltid är den dyraste varan som är den bästa.

De bästa bindorna efter klassens undersökning blev: 







11 april Lektion i danska

Idag har vi haft  danska med Pia.Vi försökte lära oss att räkna på danska vilket var kul men ganska svårt. Hon läste också början av H C Andersens saga "Den grimme ælling" (Den fula ankungen) på danska. Sedan lyssnade vi på Kim Larsen när han sjöng "Hvad gør vi nu lille du".  





21/3  Idag har vi "rockat sockar" på skolan för att uppmärksamma "Down syndrom" men framför allt vikten av allas lika värde!


Vi fick också möjligheten att tillsammans med åk 4 och 6 åka till Tranemo för att se teatern Asmodea.
Många upplevde att teatern var lite svår att förstå  men att det var duktiga skådespelare.  Budskapet i teatern handlade om godhet.







19 mars 

Idag kom vår duktiga bibliotikare Frida och pratade om böcker. Böckerna hon pratade om lämnade hon i klassrummet för utlåning. Många av böckerna blev utlånade direkt.





Pi-dagen 14/3

I dag uppmärksammade vi pi-dagen. Vi mätte omkrets och diameter på olika cirklar och upptäckte sambandet med pi .







Vi avslutade dagen med en utmaning där de elever som ville fick försöka att memorera så många decimaler som de kunde komma ihåg av talet pi. Många klarade att memorera många av talets decimaler! Hur många kan du?







13 mars KÄLLKRITIKENSDAG

Idag har vi tagit tillfället att återigen diskutera hur viktigt det är att vara källkritiska till allt vi läser och ser. 

Vi tittade och diskuterade bland annat på en film om hur "fake news" lätt och snabbt sprids av personer som inte är källkritiska.

Arbetet med kroppen fortsätter

Alla har skrivit en kort faktatext om ett organ samt en sjukdom som kan drabba organet. Vi har jobbat med källkritik och hur man ska söka och hitta så trovärdig information som möjligt.


I samarbete med slöjden ska alla få skapa "sitt"organ i valfritt material. Tovning är populärt! Här ser vi exempel på levern och tunntarmen.



I träslöjden sågar eleverna med hjälp av Bea ut en kropp i trä. Denna kroppen ska så småningom få sina organ inplacerade.


Februari 2018

Nu har vi inlett ett spännande område i biologin, nämligen kroppen.
Inledningsvis har vi tittat och lärt oss om kroppens inre organ och hur matsmältningen fungerar i kroppen.



Redovisningar historia 15 december

Idag har vi fått ta del av några redovisningar i historia. Kreativiteten var stor!






Sten Sture den äldre blir intervjuad i denna talk show.






Jeanne d´Arc intervjuas.




Håtunaleken dramatiseras.















Här blir Magnus Ladulås intervjuad.















Johann Gutenberg berättar om boktryckarkonsten.














Kristian II gästar Morgonprogrammet.













Vi fick även ta del av ett bildspel.








Huvudräkning 14 december

Idag har vi tränar huvudräkning med spelat "plump". Detta är ett populärt och enkelt tärningsspel som man lätt kan spela hemma.






JULVANDRING 12 december

Idag var vi inbjudna till kyrkan för julvandring. Vi träffade på en av de tre vise männen, två herdar som vi fick hjälpa att hitta ett bortsprunget får, Rut som berättade om Josef och Maria och slutligen Josef, Maria och Jesusbarnet i stallet. Vid de olika stationerna fick vi ett antal pusselbitar som vi sedan hjälptes åt att pussla ihop. Vi tackar för en trevlig julvandring!









Sara, vår VFU-student, gjorde sin sista fältstudiedag hos oss idag. Vi fick testa olika experiment och dokumentera med hypoteser och resultat. 7 december


Här fick vi gnugga en ballong mot håret och på så sätt skapade vi statisk elektricitet.

 Colaburken åkte iväg när vi höll ballongen emot den.

 Vi testade magneter och fick se hur de repellerade och attraherade.





Här testade vi hur ljuset bryts i olika prismor.





Idag undersökte vi hur det såg ut efter måndagens filtrering av de olika kemiska ämnena.

 (6 december 2017)

 Vi kunde konstatera att vattnet har avdunstat och att vissa av ämnena löser upp sig i vatten. Vi kunde tydligt se olika kristaller som låg i botten på vissa av burkarna.






Klassen har arbetat med att skriva insändare. I onsdags kunde vi läsa två av dessa som publicerats i lokaltidingen STT.




Idag har vi börjat att undersöka olika kemiska ämnen.

29 november
 Idag undersökte vi med våra olika sinnen förutom att smaka på ämnena.

 Dokumentationen är en viktig del av arbetet.




Vi startade upp veckan med ett besök på reningsverket

20 november

Som avslutning på området med husen och tekniska system gjorde vi idag ett studiebesök på reningsverket i Dalstorp. Den sista tillbyggnaden gjordes 2013, så det var ett relativt nytt och fräscht reningsverk.
Vi blev guidade av Robert Thoresson som jobbar på reningsverket i Dalstorp och Ljungsarp. 







Vattnet som skulle renas kom från Hulared, Nittorp, Ölsremma och Dalstorp. Ljungsarp har fortfarande kvar sitt reningsverk. Här är silen som silar bort allt som inte ska spolas ner i toaletten. 






Här är några saker som har spolats ner och fastnat i silen.







Allt luktade inte så gott, framförallt inte de rester från silen som samlas i en tunna.












För att rena vattnet tillsätts olika kemikalier. I dessa bassänger sker detta momentet.










Efter de kemiska bassängerna så separerades slammet bort. Detta hämtades senare av en slammsugare.



Här kan vi se skillnaden mellan det vatten som kom in i reningsverket och det vatten som lämnade reningsverket.



Vattnet nådde slutligen dessa poleringsdammar, som sedan rinner ut i Jälmån. 
Varje dag renas ca 500m3 vatten i Dalstorpsreningsverk, det motsvarar 500 000 liter vatten.



Kom ihåg: det är bara toalettpapper, kiss och bajs som får spolas ner i toaletten!





På idrotten tränar vi basket både teknik och spel (måndag 20 november)











Barnboksveckan

Under veckan har vi ägnat oss åt att läsa lite extra. Som parläsningsbok läser vi just nu "Kallt blod". Idag, på den Nationella läsdagen, hade hela skolan en Astrid Lindgrens-dag. En del valde att komma utklädda.
Klassen delades in i grupper tillsammans med åk 2. I smågrupper läste vi Astrid Lindgrens böcker och flera elever upptäckte nya titlar som inte var kända för dem sedan tidigare.
Vi pysslade och fick välja ut en favoritbok som Astrid skrivit, lekte lek, sjöng sånger och avslutande med en frågesport.







Fritt fall

Idag måndag den 13/11 undersökte vi Galileo Galileis teorier om fritt fall. Tillsammans kom vi överens om hur undersökningen skulle gå till. 
Vi släppte två stycken olika tunga flaskor från vårt fönster på andra våning. Med spänning stod vi ute och tittade på hur flaskorna landade. 





På filmen kan vi konstatera att Galileis teorier stämde när det gällde fritt fall!


Idag var uttagningen för "Vi i femman"!

Det var 25 frågor inom olika ämnen. Svårighetsgraden var varierande och nu får vi spänt vänta till den 12 december innan vi får se några resultat.


Rikard Olsson ställde frågorna.


Vecka 43


 I måndags var VFU-studenten Sara hos oss. Hon hade en utomhuslektion med oss där vi bland annat gjorde en hämtdikt. Vi fick också samla naturmaterial som vi sedan gjorde tavlor av.















Nu är nästan alla husen färdiga. Vi har gjort en utställning där man antingen kan få en muntlig beskrivning av husen genom en qr-kod eller en skriftlig beskrivning som man får läsa själv. Alla husen har lampor som går att tända och en dörr eller fönster som går att öppna.














FN-dagen var i tisdags och vi gjorde “livets lotteri” på So:n.

I torsdags var vi och badade. Vi fick träna vår kondition genom att försöka simma i 15 minuter utan att vila. Det var ganska jobbigt.



I onsdags bytte vi  slöjdart.  Vi kommer ha detta i 8 veckor innan vi byter igen.

Skriva insändare

På svenskan håller vi på att skriva olika insändare. Vi har många olika ämnen som vi skriver om, skolbussar, mer teknik i skolan, skolmaten mm

På matematiken i torsdags provade vi att programmera med Bluebot. Vi programmerade två och två och skulle få våran bluebot parkerad jämte ett hus.









Vecka 41

Veckans bloggare är Stina T


I början av veckan hade vi en friluftsdag på idrotten. Där fick vi fiska, vi fick tälja våra pinnar så att vi kunde grilla pinnbröd. Det var en superkul lektion och många uppskattade det.


Efter vårt mål att läsa 6 tusen sidor, läste vi ca 22 tusen sidor. Då skulle vi få en belöning. Vi fick bestämma och det blev film med bakat fika. Vi fick baka kladdkaka, rulltårta  och baguetter. Men rulltårtan kunde vi inte frysa in så den åt vi upp innan filmdagen.








På matematiken jobbade vi med volym.







 Vi håller på att bygga varsina hus i kartong. Men vi har också pratat om olika kopplingar. Vi alla har lärt oss mycket saker. Vi har fått göra ritningar. Då har vi fått lära oss det. Sedan gjorde vi mallar. Och nu har vi börjat göra våra hus. Vi ska göra kopplingar nu i huset. Allas hus blir jättefina.












Bakning 27 september

Idag har vi bakat drömtårta, kladdkakemuffins och frukostfrallor. Det var full aktivitet i hemkunskapssalen under hela skoldagen. Drömtårtan åts till efterrätt, det övriga har lagts i frysen för att ätas vid den kommande filmvisningen. Anledningen till att vi gjorde detta var att eleverna var så fantastiskt duktiga med sin sommarlovsläsning: 22 461 sidor!







































I dag har vi pratat om och provat att koppla ihop lampor i serie- och parallellkoppling.









Idag har vi jobbat med sluten krets. Vi har bland annat fått en lampa att lysa.








Vi upptäckte att om man kopplade in fler batterier så lös lampan starkare.





Friluftsdag 20 september

I dag hade vi glädjen att få åka till Grimsås och tävla i olika friidrottgrenar. Vi hade tidigare fått bestämma vilka av grenarna: höjdhopp, längdhopp, kast med liten boll, 60 meter och 1000 meter som vi ville deltaga i. Självklart fick vi vara med i alla grenarna om vi ville.

Trots vädret var humöret på topp! 



















x


x

x






 Dagen avslutades med diplomutdelning.



Skoljoggen 12 september 2017

Idag sprang hela skolan skoljoggen. Vi började med en uppvärmning ledd av Anna. De som ville fick skänka en springslant till Clowner utan gränser, som var årets utvalda organisation.

Alla kämpade på jättebra. På matematiken räknade vi ihop hur många kilometer vi sprang tillsammans i klassen. Tillsammans blev det 163 km och detta blev ett genomsnitt på 5,5 km/elev.



Dagen avslutades med en välförtjänt prisutdelning till alla deltagare!













I matematik/No/teknik arbetar vi just nu med skala, area, omkrets, ritningar samt huskonstruktioner.

Att få rätt skala på sin ritning kan vara ganska klurigt. Här nedanför kan vi se några exempel av elevernas ritningar.



 5 september


Nu har höstterminen startat!

Veckans första No/Tk handlade om samarbete och konstruktion. Ett stabilt hus skulle byggas och höjden skulle vara minst 30 cm. (23 augusti 2017)








Dagen innan skolavslutningen





Läsårets sista uteaktivitet!

Onsdagarnas uteaktivitet har varit uppskattad! Den här sista gången spelade vi doppboll. Det var inte så lätt att nicka bollen i mål, men det var full fart!





x



Reklam för Sveriges landskap

Vi läser varandras reklamplanscher som gjorts under bildlektionerna mestadels. Kanske någon fick ett kul semestertips till sommaren:) 

x










Nu är det snart sommarlov men vi jobbar på ända in i slutet!

Flitens lampa lyser över eleverna i åk 4. Idag presenterade två elever en mentimeter för klassen som de själva hade gjort. Eleverna fick träna på rättstavning och preteritum. Ett roligt verktyg som engagerar eleverna.









Två elever visade även en GOTD som idag handlade om datorer.




Vi avslutade eftermiddagen med huvudräkningsspelet "plump".







Smarties-matematik

Idag har vi arbetat med tabell och diagram. Med hjälp av smarties gjorde vi tabeller och diagram. Vi kunde konstatera att vi kunde få in mycket matematikprat när vi gjorde uppgiften. Vi repeterade bland annat bråk och division. Vi kan avslöja att de var ganska goda också! :) 







Träd

I So/No har vi jobbat med skogen och våra vanligaste träd. Idag jämförde vi olika blad och försökte att hitta likheter och skillnader. Vi tränade oss också i att skriva egna frågor som sedan ska gå att undersöka.




Här kommer några av de svar vi kom fram till:

Några exempel på frågor som vi kom på som går att undersöka:
-Hur känns bladen?
-Vilken form har bladen?
- Vilken frukt har trädet?
-Hur högt är trädet?
- I vilken miljö växer trädet i?


Likheter vi hittade mellan eken och rönnens blad:
-Båda bladen har ådror
-Båda bladen har en grönfärg
- Båda bladen känns mjuka


Skillnader:
- Ekensblad är oregelbunden
- Rönnens blad sitter flera på samma stjälk
- Rönnens blad har små taggar, ekens blad är mer runda




Äntligen sol och värme!

Idag har vi haft en härlig dag med sol och värme, vilket spred extra mycket glädje på rasterna!










Abellis magiska teater

Idag blev vi inbjudna på en teaterföreställning i en buss. Det var Abellis magiska teater som presenterade "Pappa var är du? som bygger på  Mårten Melins bok med samma titel.








 Teatern var en slags dockteater som spelades på ett skickligt sätt.



Fältstudie i riktigt aprilväder (24 april)

Idag har vi varit ute och letat efter insekter. Det var lite svårt eftersom det var ganska kallt och stundtals regn/snö. Vi hittade dock några insekter bland annat under ruttna träd.
Vi tog med insekterna in och studerade dem med luppar och kunde konstatera att de hade 6 ben och tre kroppar. Vissa hade även vingar men inte alla.
Vi fick även med några andra djur in men dessa kunde vi placera in under spindeldjur eftersom de hade 8 ben.



Vi tittade i lupparna, vilket kunde vara lite svårt då insekterna inte ville vara stilla.





 För att fånga in de minsta insekterna använde vi oss av en insektssug.



Idag har vi firat i klassen (170406)

Idag har vi firat att vi har gjort en fantastisk insats i batterijakten som avslutades igår. Vi lyckades tillsammans samla in 348 kg batterier! Vi har lärt oss mycket och tillsammans skapat sånger och reklamfilmer. Vi passade på att gå en påsktipspromenad och en påskharejakt och sedan smaskade vi på en påskbakelse!









Här nedan kan ni lyssna på klassens sånger och film som skapades under batterijakten!



x

Batterijakten!

Vi jobbar hårt nu och är inne i slutspurten när det gäller batterijakten. Nästa onsdag den 5 april stängs tävlingen. Innan dess hoppas vi på att lyckas samla ihop några fler kg batterier. Än så länge har vi varit på återvinningen med fantastiska 233 kg hushållsbatterier!!!!  Bra jobbat allihopa!
Vårt arbete i skolan fokuseras just nu på den kreativa deltävlingen där vi håller på att skapa egna låtar och en film om hur viktigt det är att vi återvinner alla batterier vi har i våra hem. Vi gör även en egendesignad batteriholk som ska fungera som en pant-apparat. Vi håller tummarna att vi hinner att bli färdiga tills på onsdag!





Klockan har passerat 14 på eftermiddagen. Då leker vi gärna under engelskalektionen. Här jobbar vi med glosor på ett lekfullt sätt.:)







x













Redovisning av temaarbetet Vikingatiden

Idag har eleverna redovisat sina fantastiska vikingagårdar för varandra! Dessa har de gjort under bildlektionerna den här terminen. De har även tillverkat familjemedlemmarna och husdjuren i saltdeg. Kreativiteten har varit på topp! Varje grupp skrev dessutom en presentation till sin gård. Dessa arbeten finns nu i fönstren i korridoren, har ni vägarna förbi är ni välkomna att kika på dem!











Batterijakten

Idag startade tävlingen "batterijakten" som pågår fram till den 5 april. En del av tävlingen handlar om att samla in så mycket batterier som möjligt och lämna in dessa på återvinningen. 
Dagen till ära vägde vi in 21,3 kg! Bra jobbat!





Idag den 14/3 var Navet på besök

Vi fick prova på att programmera beebot och bluebot. 








x


 Vi fick även testa att programmera våra namn och ett hjärta med hjälp av en micro:bit.










En ny Grej Of The Day som några elever gjort



Isbiten

Idag följde vi upp vårt arbete med våra isbitar. Efter att ha undersökt isbitarna kunde vi konstatera att vi har lyckats ganska väl med att bevara kylan så att de inte har smält.  Jättekul! Nu väntar vi en månad innan vi undersöker isbitarna igen.

x


 

Författarbesök

Författaren Åsa Öhnell besökte åk 4. Hon berättade om hur det är att vara författare och besvarade elevernas frågor bl.a. hur hon får idéer till sina böcker. Eleverna fick också göra några små skrivövningar innan det var dags att lära sig hur man skriver en deckare.



Här intervjuar eleverna varandra och de ska ljuga så mycket som möjligt!






Recept på deckare
Precis som när man ska baka sockerkaka måste vissa ingredienser finnas med i en deckare. Tankekartan är en god hjälp att strukturera upp sin deckare innan det är dags att plocka fram datorerna och börja skriva.





Idag fick vi lyssna på den första Grej Of The Day som ett par elever hade gjort (170223)


Ledtråden var:


Det handlade om:




Besök av Navet 170221

Idag fick vi besök av Navet. Vi fick lära oss isvett och hur man använder och tar sig fram med isdubbar. 








x




Vi fick också prova på att curla på isen.

x


Vi sågade tillsammans upp ett isblock och med hjälp av detta kunde man se hur vädret hade varit den senaste tiden.
















Den sista uppgiften vi fick var att vi skulle försöka förvara "vår" isbit så länge som möjligt utomhus utan att den smälter. Detta satte igång många tankar och idéer. Vi hann att påbörja några av idéerna och eleverna var överens om att försöka isolera runt isbiten. Målet är att försöka behålla isbiten ända fram till sommaren. Vi återkommer med resultat! 









Vi har haft dans på idrotten sista veckorna.
Detta blev resultatet.












Skridskor i ishallen i Nittorp

Idag var det våran tur att få åka skridskor i Nittorp! Vi hade en rolig förmiddag där vi tränade olika balans- och teknikövningar, lekte lekar, spelade fotboll, åkte en teknikbana och spelade med puck och klubba.


Vi började med olika gemensamma övningar







Några fortsatte att spela med puck och klubba.





Teknikbanan provade alla på.

x










Att hoppa med skridskor kräver bra balans!





Frukt- och smörgåsstund!



Vi provade även på att spela fotboll på isen. Klurigt med roligt!




Vikingatiden

Temaarbetet om den spännande vikingatiden pågår för fullt i ämnena historia, svenska och bild. Klassen är indelad i grupper som består av olika vikingafamiljer där varje elev är en familjemedlem: mamma, pappa, pojke eller flicka. Vi började med att skapa karaktären i form av en klippdocka.







Under bildlektionerna bygger eleverna familjevis vikingabyar med hus och skepp. Det blir bra träning på att samarbeta.







Här läser vi den spännande boken Drakskeppet av Maj Bylock och gör uppgifter till.





Efter några veckors research om levnadsvillkoren för ca 1000 år sedan var det så dags att skriva en berättelse om en dag på vikingatiden utifrån sin vikingakaraktärs perspektiv. 




Pollinering av blommor i ämnet biologi

I väntan på våren så passar vi på att lära oss om hur blommor fortplantar sig. Vi har har lärt oss om hur blommor pollineras och hur frön sprids. Vi har också pratat om hur blommor och djur måste anpassa sig och samarbeta för att överleva. På filmen nedan kan vi se hur ett bi blir programmerat för att stanna vid en blomma och pollinera denna.  







GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!



På årets sista bildlektion tränade vi på att dra olika streck och pratade om komplementfärger. Resultatet blev dessa julgranar!





16 december

Julberättelser
Eleverna í klassen har fått skriva var sin julberättelse. Sagorna resulterade i ett fantastiskt resultat och eleverna fick idag stolt läsa upp sina berättelser för varandra i smågrupper!











15 december


Idag har vi gjort ett minikretslopp



Under hösten har vi arbetat med vatten och vattnets kretslopp. Vi har nu provat att bygga ett eget kretslopp med hjälp av en glasburk med lock, lecakulor, jord, murgröna och lite vatten.
Vi kommer nu följa vårat slutna minikretslopp med spänning och vår förhoppning är att växten kommer att överleva utan att vi tillsätter något nytt vatten.

Vi var överens om att växten behöver ljus så den är placerad i fönstret!




Programmering med lego









Att läsa och förstå en instruktion är en viktig kunskap för att få ihop roboten på ett korrekt sätt.                 






 Det krävdes mycket samarbete och tålamod!













När lego-roboten var programmerad kunde vi se hur den rörde sig framåt med hjälp av våra kommandon. Just den här roboten visade dragkraft och hur vi kan arbeta med krafter på olika sätt.



24 november

Vi tränar på att lyssna på instruktioner samt att ge en muntlig instruktion till en kompis.
Det har vi gjort genom att vika fina julstjärnor som just nu pryder våra fönster samt genom att rita olika geometriska figurer.













27 oktober
Idag åkte vi buss till Borås och gjorde ett besök på Navet.
Vi var på Navet en heldag och hann därför med två olika teman. Vi hade kemi och undersökte olika ämnen. Vi fick testa om de var sura eller basiska med hjälp av rödkålssaft (indikator). Vi skulle också försöka få en potatis att sväva i vatten. Att få laborera och upptäcka hur olika ämnen reagerar med varandra var verkligen spännande!
Vi fick även prova på att programmera med Beebot. Det var roligt eftersom vi tidigare bara har programmerat med olika program på datorn.


























20 oktober
Här har vi friluftsliv i ett samarbete mellan ämnena No och idrott. Vi tillverkar eget smaksatt smör, bakar pinnbröd, bygger vindskydd och metar i ån.





 Fångsten blev ett antal abborrar och mörtar. Vi passade även på att titta på hur simblåsan, hjärtat och magsäcken såg ut på en av fiskarna. De flesta fiskarna släppte vi tillbaka i sjön igen.


29 augusti fick vi chansen att prova på hur det är att arbeta som arkeolog

Vi vandrade till Borrarp där några arkeologer under helgen skulle gräva för att se hur gården såg ut som tidigare legat på denna plast. Vi fick också chansen att gräva i en ruta och lyckades hitta lite "fynd".


Även lokalradion var på plats och pratade med några av oss.


Ett av våra fynd!


Att vara noggrann och ha mycket tålamod är en viktig egenskap när man är arkeolog.



 Vi fick även prova på att karda ull.








2 kommentarer: